Kurumsal kimlik adından da rahatlıkla anlaşılacağı gibi bir firmanın, kurumun, vakfın ya da bu tip başka oluşumların hem şirket içinde hem de şirket dışında duruşunu, davranışını, kültürünü, imajını temsil eder. Firmanın iç ve dış duruşunun görünen yüzüdür.
İyi oluşturulmuş bir kimlik, şirketlerin, müşterilerin ya da hitap edilen hedef kitlenin gözünde prestij kazanmalarını, itibarlaşması, firmaların saygınlığının artmasını ve firmalar tarafından da özümsendiğinde, müşterilerin gözünde firmalara olan güveni artırarak, firmaların akıllarda daha çok yer etmesine olanak sağlar sağlar.
Kurumsal kimlik oluşturma sürecinde firmalar alanlarında uzman profesyonellerle çalışmalıdırlar. Çünkü kurumsal kimlik bir nevi kurumun imzası görevini görecektir ve bir kez kullanılmaya başlandıktan ve insanlar oluşturulan bu kurumsal kimlik ile firmaları kafalarında bağdaştırdıktan sonra, firmalar için tekrar bir kurumsal kimlik oluşturmak çok zor ve zahmetli bir süreç olacaktır.
Kurumsal kimlik firmanın kendi yapı ve dizaynında rol aldığı gibi basılı materyallerin de; antetli kağıt, kartvizit, tabela, broşür v.b. yansıtılır. Web siteleri, sosyal medya hesapları da kurumsal kimliğe uyumlu olması gereken alanlardır.
Kurumsal kimlik firmanın tüm alanlardaki görünümüyle bağdaşır. Bu yüzdendir bir firmanın kurumsal kimliğinin oluşumunda bu konuda tecrübeli, profesyonel kişilerin destek vermesi firmanın yararınadır.
Kurumsal Kimlik Oluşturma Süreci
Kurumsal kimlik oluşturulurken dikkate alınacak en önemli unsur firmanın kültürüdür. Kimlik oluşturulmaya başlandığı an itibari ile müşterinin akılda kalacak şekilde en ince ayrıntısına kadar tasarlanması gerekir.
- Kurumsal kimliği oluşturmak için öncelikle şirket misyonunuzu belirleyin. Oluşturulan iş planlarını inceleyip nelere dikkat etmeniz gerekir konusunda liste oluşturun. Konumlanmış firmaların kurumsal kimlik çalışmalarını gözden geçirin ve onlardan ilham alın. Markanızın iç ve dış dekorasyonunda kullanacağınız renk, mobilya, tabela gibi materyallerin neler olacağına karar verin. Kullanacağınız basılı ürünlerin tasarımlarını önceden belirleyen. Şimdi size kurumsal kimlik oluşturma süreçlerinden bahsedeceğiz.
1. Markanızın Adını Oluşturun
Marka adı, kurumsal kimliğin oluşturulmasındaki ilk ve en önemli aşamadır. Markanızın ismi müşterilerinizle aranızda bağ oluşturur. İsmin telaffuzunun kolay olması, akılda kalıcı olmasına, kısa ve net olmasına, logo ve görsel tasarımlarda görüntüsünün estetik durmasına özen gösterin.
2. Logo Tasarımı
Görsel olarak sizi her yerde temsil etmenizi sağlayacak şey şirket logonuzdur. Marka isminizde yapmış olduğunuz tercih logo tasarımında doğrudan etkileyecektir. Logonuzda kullanacağınız renklerin bulunduğunuz pazarın renkleri olmasına özen gösterin. Kullandığınız yazı tipi anlaşılır ve karışık olmamalıdır. Renklerin ve şekillerin anlamanın olmasından dolayı yaratacağınız logo müşteride çağrılar uyandırmalı. Görsel açıdan güzel logo tasarımına sahip olmak markalaşma sürecini hızlandırmaktadır. Logonun kullanıldığı alanları göze alarak örneğin; kutu baskısı, sosyal medya post tasarımı yerleştirmesi, kartvizit baskısı, gibi görünümlerine uygun bir tasarım olması bu süreçte çok önemlidir. Aslında logo=kimlik diyerek logonun etkisinin ne kadar büyük olduğunu sizlere bildirmek isteriz.
3. Marka Sloganının Oluşturulması
Marka sloganı için verdiğiniz hizmeti en iyi şekilde yansıtmalıdır. Kısa, sade, fazla kelime kullanımında uzak net olmalıdır. Sloganı güçlü markaların kimlikleri güçlüdür ve Pazar yerinde konumlanması desteklenir. Akılda kalıcı sloganlar markaların tercih edilme oranını arttırır.
4. Diğer Kurumsal Kimlik Öğeleri
Kurumsal kimliğinizin yansıtılacağı bazı alanlar aşağıdaki gibidir.
- Kartvizitler
- Power Point sunumlar
- Tabela
- Broşürler
- Reklamlar (Online ve diğer reklam türleri)
- Antetli Kağıtlar
- Dijital alanlar vs.